INTRODUCING: UGENS ORD

UGENS ORD #1: SUNDHED

Hej Anne,

Tillykke med din veloverståede DHL. OG tillykke med din tid – hvor er du sej. Men du ser edersparkemig også hurtig ud på de billeder, så jeg er ikke overrasket!

Siden du løb DHL er det jo gået hen og blevet onsdag, og dermed tid til at sætte gang i vores stafet – ugens ord. Og jeg kan lige så godt præsentere ordet med det samme. Jeg har valgt:

SUNDHED

“Argh really, Nina?” tænker du måske nu. Det er sgu for kedeligt. Og næsten lidt for oplagt. Du træner, we get it. Men sagen er bare den, Anne, at ordet har fyldt virkelig meget i mit hoved på det sidste. Jeg har vendt og drejet det, for at finde ud af, hvad det egentlig betyder for mig. Hvornår jeg føler mig sund.

Jeg har altid været meget optaget af sundhed. Engang tænkte jeg ofte ordet i forbindelse med fødevarer. Jeg gik meget op i sunde fødevarer. Gerne dem der var lave i kalorier, så jeg kunne tabe mig. Jeg var meget fokuseret på fysisk fremtoning og for mig var en meget slank krop lig med sundhed. Jeg ville være tynd – og jeg følte mig sund, når jeg tabte mig.

Sådan er det ikke mere. Meget langt fra faktisk. I dag ligger sundhed i langt højere grad i mit hoved.  Jeg tror faktisk, at jeg føler mig allersundest, når sundhed ikke er et ord, jeg skænker en tanke. Når jeg er i balance – og her mener jeg ikke “du kan både spise choko og spidskål – det handler om balance”-balance. Nej, jeg mener, når der er balance i mit hoved. Og nu stopper jeg med at skrive balance. Det er et irriterende ord.

Jeg tror, at grunden til, at ordet sundhed er begyndt at ræsonnere i mig igen, er, at jeg på det sidste har følt mig det modsatte – usund. Det er svært at forklare hvorfor, men jeg har følt mig lidt… forkert på den. Som om at jeg ikke har kunnet følge med. Der er sket så mange ting omkring mig – virkelig fede ting – men jeg har ikke nået rigtigt at opfatte det. Har du set den der film med Adam Sandler, hvor han får en fjernbetjening til sit liv og spoler over et stykke og pludseligt har han misset det hele? Det er lidt den følelse, jeg sidder med, når jeg ser tilbage på det sidste år. Jeg kan ikke skelne månederne fra hinanden – kun huske de store linjer. Det føles usundt, og jeg vil det sindssygt gerne til livs.

Jeg vil nemlig føle mig sund. Og jeg ved godt, hvordan det føles. Det er følelsen af ro i maven. Du ved, den der følelse, der spreder sig i kroppen, når man har taget en dyb indånding og langsomt puster ud igen. Når dén slags ro føles rimelig konstant i min mave, føler jeg mig sund.

Roen kommer i glimt, og jeg forsøger at blive opmærksom på, hvad der får den til at indtræffe. Jeg har lagt mærke til, at den bl.a. kommer, når jeg føler mig tryg. Og når jeg griner uhæmmet. Eller når jeg siger fra og står op for mig selv – som fx i sidste uge, hvor jeg stoppede en relation, som ikke var god for mig. Der følte jeg mig sund. Fordi jeg kunne kende mine egne grænser, respekterede dem og handlede på dem.

Opsummeret tror jeg, at jeg føler mig sundest, når jeg er umiddelbar i det jeg gør. Når mine følelser og værdier står helt klart for mig og jeg handler i overensstemmelse med dem. Og det er nok lidt det, jeg har manglet på det sidste: Klarhed over mine følelser, og hvordan jeg har det. Jeg har bare gjort. Tænkt over hvad jeg burde gøre – og så gjort det. Jeg har været så meget i mit hoved, at jeg har mistet forbindelsen til min krop. Og det er altså dér følelserne sidder, tror jeg. Alt hvad jeg har følt, har derfor været, hvad jeg har tænkt, at jeg følte.. If that makes sense..

Men nu vil jeg føle igen. Så jeg kan blive sund igen. Og jeg gør mig virkelig umage for at komme tilbage i kroppen, få ro på den og mærke efter. I sidste uge snakkede jeg med min far om, at jeg ikke længere kan mærke, hvordan jeg har det. At jeg bare kører på autopilot. Han spurgte mig, om jeg husker at trække vejret. Sådan rigtigt. Det måtte jeg svare nej til – så nu har jeg hængt posts its op i hele min lejlighed, der minder mig om, at jeg skal trække vejret dybt. Og det hjælper (du kan se et eksempel på sådan en seddel på billedet nedenfor – aesthetically pleasing, hva?)

Så.. for lige at binde en sløjfe.. Sundhed er for mig, når jeg har ro i kroppen. Når jeg er.. ustresset. Og i kontakt med mine følelser. Og selvfølgelig er god mad og motion ikke uvæsenligt, MEN hvis mit hovede ikke har det godt, så kan end ikke uendelige mængder kylle+broccoli og træning få mig til at føle mig sund.


Det blev en lang, lidt tung og måske lidt rodet smøre. Men det var altså de tanker ugens ord satte igang hos mig. Hvad tænker du om ordet sundhed, Anne? Hvornår føler du dig sund? Jeg glæder mig helt vildt til at læse dine tanker om det 😀 <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

INTRODUCING: UGENS ORD